Intel en QuTech demonstreren vooruitgang in het verhelpen van quantum-interconnect-knelpunten

Amsterdam, 12 mei 2021 - Intel en QuTech – een samenwerking tussen TU Delft en TNO – publiceren belangrijke bevindingen op het gebied van quantumonderzoek. De onderzoeksresultaten gaan in op het interconnect-knelpunt dat bestaat tussen quantumchips die in cryogene verdunningskoelkasten zitten en de complexe elektronica op kamertemperatuur die de qubits aanstuurt. De bevindingen werden gepubliceerd in Nature, het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift voor peer-reviewed onderzoek, en markeren een belangrijke mijlpaal in het tackelen van een van de grootste uitdagingen op het gebied van quantumschaalbaarheid met behulp van Intels cryogene controllerchip Horse Ridge.

Stefano Pellerano, hoofdingenieur bij Intel Labs: “Onze onderzoeksresultaten, tot stand gekomen in samenwerking met QuTech, bewijzen kwantitatief dat onze cryogene controller, Horse Ridge, dezelfde betrouwbare resultaten kan bereiken als elektronica op kamertemperatuur, terwijl meerdere silicium-qubits worden aangestuurd. We hebben ook met succes frequentiemultiplexing gedemonstreerd op twee qubits met behulp van een enkele kabel, wat de weg vrijmaakt voor het oplossen van de bedradingsuitdaging in quantumcomputing. Gezamenlijk maken deze innovaties het mogelijk om in de toekomst quantumcontrolechips volledig te integreren met de quantumprocessor, waardoor een belangrijke uitdaging in quantumschaalbaarheid wordt opgelost.”

Waarom het belangrijk is

Een belangrijk knelpunt voor quantumcomputing wordt gevormd door de quantumchip die bij lage, cryogene temperaturen in een verdunningskoelkast wordt bewaard en de elektronica, die de qubits aanstuurt en werkt bij kamertemperatuur. Om de besturingselektronica bij cryogene temperaturen op zeer betrouwbare wijze te laten werken, is het van essentieel belang dat het zogenaamde interconnect- of bedradingsknelpunt wordt weggenomen. Intel nam de eerste stap om dit probleem aan te pakken met de introductie van Horse Ridge, een cryogene besturingschip voor qubits, gebouwd met behulp van Intels 22 nm FinFET Low Power-technologie. Vorig jaar werd een tweede generatie van de chip geïntroduceerd. Horse Ridge brengt belangrijke besturingsfuncties voor de werking van quantumcomputers in de cryogene koelkast zo dicht mogelijk naar de qubits zelf, om zo de complexiteit van de besturingsbedrading voor quantumsystemen te stroomlijnen.

Dit laatste onderzoek toont met succes resultaten aan van gerandomiseerde benchmarking die bewijzen dat een commerciële op CMOS gebaseerde cryocontroller coherente controle kan uitoefenen over een twee-qubit-processor met dezelfde betrouwbaarheid (99,99 procent) als elektronica bij kamertemperatuur. Dit is een belangrijke mijlpaal in het onderzoek op het gebied van cryo-elektronica voor quantumcomputing.

Meer over het onderzoek

Intel en QuTech hebben met succes frequentiemultiplexing gedemonstreerd door dezelfde kabel te gebruiken om twee qubits te besturen. Dit is een belangrijke proof-of-concept, omdat nu elke qubit individueel wordt bestuurd door zijn eigen kabel – een aanpak die niet schaalbaar is naarmate het aantal qubits toeneemt. Horse Ridge lost die beperking op door gebruik te maken van multiplexing om het aantal radiofrequentiekabels dat nodig is voor qubit-aansturing te verminderen.

Het onderzoeksteam demonstreerde de programmeerbaarheid van de controller door een twee-qubit-algoritme uit te voeren, het Deutsch-Jozsa-algoritme, dat efficiënter is op een quantumcomputer dan op een traditionele computer. 

De onderzoeksresultaten, geverifieerd door gerandomiseerde benchmarking, valideren de oorspronkelijke belofte van Horse Ridge als een sterk geïntegreerde en schaalbare oplossing voor de vereenvoudiging van quantumbesturingselektronica. Daarnaast bewijzen de resultaten dat de technologie rechtstreeks is toe te passen is op multi-qubit-algoritmen en lawaaierige quantumapparaten op middelgrote schaal.  

Wat is de volgende stap?

Met doorlopend onderzoek op dit gebied, is het wellicht mogelijk om de controllerchip en de qubits volledig te integreren op dezelfde chip – ze zijn allemaal vervaardigd in silicium – of verpakking, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor quantumschaalbaarheid.

Voor meer informatie: Quantum Computing bij Intel (Press Kit) | Intel Labs (Press Kit) | QuTech release

###

Over Intel

Intel (NASDAQ: INTC), een leider in de halfgeleiderindustrie, geeft vorm aan de datacentrische toekomst met computing- en communicatietechnologie die de basis vormen voor innovaties wereldwijd. Met zijn engineering-expertise helpt het bedrijf bij het inspelen op ’s werelds belangrijkste uitdagingen en het bijdragen aan de beveiliging, de kracht en de verbinding van miljarden devices, evenals aan de infrastructuur van de slimme, connected wereld – van de cloud naar het netwerk en de edge en alles daartussenin. Kijk voor meer informatie over Intel op newsroom.intel.com en intel.com.

Over Progress Communications Nederland

Wij zijn een Benelux PR-bureau voor B2B- en B2C-bedrijven in de ICT en consumentenelektronica.

Onze PR-consultants blijven allemaal langer op kantoor voor de webcast van Windows 10 of een koerier die nog een mooie robotstofzuiger komt afleveren. We houden ervan om onze klanten te positioneren als thought leaders in hun segment en we zijn te vinden op beurzen als Infosecurity, Mobile World Congress (MWC), International Broadcasting Convention (IBC), Integrated Systems Europe (ISE), IFA enCeBIt. Als techliefhebbers genieten we van mooie wearables, slimme thermostaten en innovaties.

Bovenal worden we blij van een uitstekende score voor onze klant in de media. Wij geloven dat dit alleen te bereiken is door een goede samenwerking. Samen met onze klant vormen we een team. Samen achterhalen en bepalen we de doelgroepen. Om vervolgens de boodschappen te definiëren, deze boodschappen consistent te verwerken in de storytelling en de juiste media te selecteren. Van eigen platformen (owned media) en betaalde kanalen (paid media) tot en met free publicity (earned media) – of een combinatie daarvan.

Dit zijn klussen die wij al sinds 2002 dagelijks klaren. Hierdoor weten we elke communicatieboodschap op het juiste moment via het juiste kanaal bij de juiste mensen te krijgen. Dat doen we met enthousiaste PR-consultants vanuit onze kantoren in Amsterdam en Brussel.

berichten
×

Select country