Nederlandse banken betaalden in 2019 630 miljoen euro aan ECB voor negatieve depositorente

Nederland staat in top drie meest betalende EU-landen aan ECB

  • Nederlandse banken betalen 12,1 procent van de negatieve rentelasten van de ECB. 
  • Sinds 2016 hebben Nederlandse banken 3 miljard euro aan de ECB betaald over hun liquiditeitsoverschot. Dit is het op twee na hoogste bedrag in de eurozone, na Duitsland en Frankrijk.
  • De kosten van de negatieve rente komen voor de Nederlandse banken uit op 3,7 procent van de winst vóór belastingen.
  • Nieuwe ECB-regels vooral voordelig voor banken in Zuid-Europa.

Hamburg, 21 januari 2020 – Nederland betaalt na Duitsland en Frankrijk het meest aan de Europese Centrale Bank (ECB) als het gaat om negatieve depositorente. De Nederlandse banken zijn goed voor 12,1 procent van alle negatieve rentelasten van de ECB. Zij hebben sinds 2016 3 miljard euro aan de ECB betaald over hun liquiditeitsoverschot. Dat blijkt uit een analyse dat het fintech-bedrijf Deposit Solutions presenteert ter gelegenheid van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.

De ECB verlaagde in oktober 2019 de rente op deposito's voor banken naar -0,5 procent. Tegelijkertijd kwam er een nieuwe, gestaffelde rente, waardoor deposito-overschotten, die hoger zijn dan zes keer de minimumreserve van een bank, worden uitgesloten van negatieve rente. Deposit Solutions onderzocht in zijn analyse deze nieuwe regels en laat voor het eerst zien hoe de veranderingen in het monetaire beleid van de ECB de negatieve rentebetalingen van de banken concreet zullen beïnvloeden.

Op Nederlandse banken staat veel spaargeld gestald en dat betekent dat Nederland relatief veel overtollige liquiditeiten heeft (in de top drie). Elke nacht moeten Nederlandse banken dit stallen bij de ECB, waarover zij rente betalen. Hoe hoger dat bedrag wordt, hoe hoger de rente die erover betaald moet worden.

Volgens de analyse hebben de Europese banken sinds de invoering van de negatieve rente in 2014 in totaal 25 miljard euro aan de ECB betaald – waarvan alleen al vorig jaar 6,7 miljard euro. Hiervan was 70 procent afkomstig van Duitse (33 procent), Franse (25 procent) en Nederlandse banken (12 procent).  

“Vorig jaar betaalden de Nederlandse banken 630 miljoen euro aan de Europese Centrale Bank. Dit komt overeen met 3,7 procent van hun winst van het voorgaande jaar”, zegt Tim Sievers, CEO en oprichter van Deposit Solutions. “Zonder deze negatieve rente zou dit geld voor de banken beschikbaar zijn geweest voor belangrijke en noodzakelijke investeringen in hun concurrentievermogen.”

Nieuwe renteregels vooral positief voor banken in Zuid-Europa

Met de invoering van gestaffelde rente heeft de ECB in oktober 2019 in totaal 770 miljard euro aan liquiditeitsoverschotten vrijgesteld van de negatieve rente. Als de nieuwe depositorente van -0,5 procent op dit bedrag van toepassing zou zijn, zouden de banken in de eurozone dit jaar een extra last van 3,8 miljard euro hebben moeten dragen, waarvan 300 miljoen door de Nederlandse banken.

“Met de gestaffelde rente wilde de ECB de banken ontlasten en tegelijkertijd de basisrente verder verlagen. Al met al heeft het gewerkt. Maar de verlichting wordt vooral gevoeld door de Zuid-Europese banken”, zegt Sievers.

De reden dat de nieuwe ECB-regels zo verschillend uitpakken voor verschillende landen is dat niet het depositovolume, maar de minimumreserves van de banken worden gebruikt als basis voor de berekening van de rente en de bijbehorende toeslagen. Deposito’s die zes keer hoger zijn dan de minimumreserve van een bank zijn uitgesloten van het negatieve rentetarief.

Zo meldden Nederlandse banken onlangs een overschot aan deposito's van in totaal meer dan 153 miljard euro. Zes keer hun minimumreserve kwam overeen met 61 miljard euro – dat wil zeggen 40 procent – dat van de negatieve rente werd uitgesloten. De Italiaanse banken hadden een overschot aan deposito's opgebouwd van 139 miljard euro. Het bedrag waarover zij geen rente hoefden te betalen is 108 miljard euro, dat wil zeggen 78 procent van de overschotten. In Spanje, Portugal, Griekenland en Slowakije was de som van het rentevrije bedrag zelfs hoger dan de deposito-overschotten van de banken.

“De banken zouden de door de ECB toegekende vrijstellingen veel effectiever kunnen gebruiken als de instellingen de overschotten aan deposito's zouden overdragen aan andere banken die behoefte hebben aan deposito's van klanten. Ons open bankplatform maakt dit mogelijk”, zegt Sievers. “Daarmee kunnen we bijdragen aan een veerkrachtiger en meer geïntegreerd Europees financieel systeem.”

Renteverlaging van tien basispunten leidt tot 1 miljard extra lasten

De analyse van Deposit Solutions kijkt ook naar mogelijke toekomstscenario's en laat zien hoe de negatieve rentelast in de eurozone zich zou ontwikkelen als de ECB de rentetarieven zou verlagen of verhogen. Zo leidt elke renteverlaging van tien basispunten tot een extra last van 1 miljard euro voor elk van de banken in de eurozone. De Nederlandse banken waren goed voor ongeveer 80 miljoen euro van dit bedrag. Elke verhoging van tien basispunten zou op zijn beurt de banken met 1 miljard ontlasten.

###

Over het onderzoek

Voor de onderzoekspublicatie "Negative Rates & Banking Profits, Vol. 2 - How the ECB's two-tier system affects European banks", heeft Deposit Solutions de negatieve rentelast van banken in de eurozone en Zwitserland berekend per 30 november 2019 op basis van geaggregeerde gegevens van centrale banken over overtollige liquiditeit en minimumreserves. Voor de berekening van de totale last, is uitgegaan van ongewijzigde deposito-overschotten voor december 2019.

De uitgebreide onderzoeksresultaten lees je in onderstaande pdf.

Over Deposit Solutions

Deposit Solutions is een internationaal gerenommeerd fintech-bedrijf en het openbanking-platform voor deposito’s. Zijn eigen openbanking-technologie biedt een infrastructuur voor de internationale depositomarkt van 50 biljoen dollar, waarvan zowel banken als spaarders profiteren. Deposit Solutions brengt momenteel al meer dan negentig banken in zestien verschillende landen in verbinding. Bovendien heeft het bedrijf eigen B2C-verkooppunten (ZINSPILOT en Savedo) die geselecteerde depositoproducten van zijn partners rechtstreeks naar spaarders brengen. Deposit Solutions werd in 2011 opgericht door Tim Sievers en het hoofdkantoor is gevestigd in Hamburg. Het bedrijf heeft ook kantoren in Berlijn, Londen, Zürich en New York en in totaal zijn er meer dan driehonderd mensen in dienst. Deposit Solutions wordt ondersteund door toonaangevende technologie-investeerders, zoals e.ventures, Vitruvian Partners, Greycroft, FinLab, Kinnevik, Peter Thiel, Top Tier Capital Partners, Apeiron Investment Group en Angel Investor Stefan Wiskemann. Meer informatie is te vinden op www.deposit-solutions.com.

Over Progress Communications Nederland

Wij zijn een Benelux PR-bureau voor B2B- en B2C-bedrijven in de ICT en consumentenelektronica.

Onze PR-consultants blijven allemaal langer op kantoor voor de webcast van Windows 10 of een koerier die nog een mooie robotstofzuiger komt afleveren. We houden ervan om onze klanten te positioneren als thought leaders in hun segment en we zijn te vinden op beurzen als Infosecurity, Mobile World Congress (MWC), International Broadcasting Convention (IBC), Integrated Systems Europe (ISE), IFA enCeBIt. Als techliefhebbers genieten we van mooie wearables, slimme thermostaten en innovaties.

Bovenal worden we blij van een uitstekende score voor onze klant in de media. Wij geloven dat dit alleen te bereiken is door een goede samenwerking. Samen met onze klant vormen we een team. Samen achterhalen en bepalen we de doelgroepen. Om vervolgens de boodschappen te definiëren, deze boodschappen consistent te verwerken in de storytelling en de juiste media te selecteren. Van eigen platformen (owned media) en betaalde kanalen (paid media) tot en met free publicity (earned media) – of een combinatie daarvan.

Dit zijn klussen die wij al sinds 2002 dagelijks klaren. Hierdoor weten we elke communicatieboodschap op het juiste moment via het juiste kanaal bij de juiste mensen te krijgen. Dat doen we met enthousiaste PR-consultants vanuit onze kantoren in Amsterdam en Brussel.

berichten
×

Select country