AirHelp score 2019: AirHelp onthult beste luchtvaartmaatschappijen en luchthavens ter wereld

  • 's Werelds toonaangevende specialist in rechten van vliegtuigpassagiers vergelijkt internationale luchtvaartmaatschappijen en luchthavens op basis van servicekwaliteit, punctualiteit en claimverwerking
  • Qatar Airways, winnaar van vorig jaar, wederom de nummer 1-luchtvaartmaatschappij van de wereld
  • Hamad International Airport net als vorig jaar beste luchthaven ter wereld
  • De Nederlandse reiziger blijft achter in het reisgemak, Eindhoven Airport en veelgebruikte prijsvechters scoren slecht 

Amsterdam, 9 mei 2019 – De wereldwijde organisatie die vliegtuigpassagiers helpt met vluchtcompensatie, AirHelp, onthult de resultaten van de jaarlijkse AirHelp Score– een ranking die de prestaties van internationale luchtvaartmaatschappijen en luchthavens vergelijkt. De AirHelp Score werd in 2015 geïntroduceerd en is de meest uitgebreide en nauwkeurige, op data gebaseerde evaluatie van luchtvaartmaatschappijen en luchthavens. De evaluatie omvat servicekwaliteit, punctualiteit, claimverwerking en eet- en winkelgelegenheden.

Om de ranking te creëren, baseerde AirHelp zich op verschillende belangrijke databronnen, zoals zijn database met vluchtstatistieken – een van de grootste en meest uitgebreide databases ter wereld. Ook maakte de organisatie gebruik van tienduizenden klantbeoordelingen en haar eigen ervaring bij het helpen van tien miljoen passagiers wereldwijd om compensatie te krijgen na vertraging of annulering van een vlucht.

Klantgerichte luchtvaarmaatschappijen gaan aan kop

De best beoordeelde luchtvaartmaatschappij van 2019 is Qatar Airways. De luchtvaartmaatschappij behoudt haar eerste plaats van 2018 dankzij de consistentie in effectieve claimverwerking (7,8) en hoge punctualiteit (8,4). In de rest van de top 5 vond een grote verschuiving plaats: American Airlines, Aeromexico, SAS Scandinavian Airlines en Qantas bezetten nu de tweede tot en met de vijfde plek. Deze luchtvaartmaatschappijen toonden grote vooruitgang op het gebied van claimverwerking en punctualiteit.

In tegenstelling tot de top 5-luchtvaartmaatschappijen die zeer goed scoorden op klantgerichte criteria, kwamen de minst scorende luchtvaarmaatschappijen – waaronder Ryanair, Korean Air, EasyJet en Thomas Cook Airlines – juist in het nieuws door het slecht behandelen van passagiers. Zo organiseerde het personeel van Ryanair verschillende stakingen, wat leidde tot veel vertragingen. De luchtvaartmaatschappij weigerde hierna de gedupeerde passagiers te compenseren. Die slechte ondersteuning van passagiers is duidelijk terug te zien in de ranking.

“De AirHelp Score 2019 laat zien dat luchtvaartmaatschappijen met een grotere passagierstevredenheid meer bieden dan alleen consistente punctualiteit. Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat luchtvaartmaatschappijen te maken hebben met een nieuw type reiziger: intelligent en steeds beter op de hoogte van zijn of haar behoeften en rechten. Ook heeft de reiziger tegenwoordig keuze uit een breed aanbod van maatschappijen. Dat houdt in dat zelfs maatschappijen die geen hoge punctualiteit hebben, passagiers aan zich kunnen binden door een goede dienstverlening te bieden als een vlucht niet volgens plan vertrekt. Ons onderzoek laat zien dat klantgerichte luchtvaarmaatschappijen in deze zeer competitieve markt het vertrouwen van de klant winnen door als het nodig is snel en probleemloos compensatie uit te keren”, aldus Henrik Zillmer, CEO en medeoprichter van AirHelp.

Ruimte voor verbetering

Van de 132 geanalyseerde luchthavens waren klanten het meest tevreden over hun ervaring op Hamad International Airport, Tokyo Haneda International Airport en Athens International Airport. Deze luchthavens staan al sinds de eerste AirHelp Score in de top 3. Eindhoven Airport, Kuwait International Airport en Lisbon Portela Airport bungelen dit jaar onderaan de ranking. Alle luchthavens zijn beoordeeld op basis van punctualiteit, servicekwaliteit en eet- en winkelgelegenheden.

Dirk Lof, woordvoerder bij AirHelp: “Naast Eindhoven Airport laat ook een aantal populaire luchtvaartmaatschappijen in Nederland een en ander te wensen over. Naast Ryanair en EasyJet behoort de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia tot de top 10 van slechtst scorende maatschappijen. Het is duidelijk dat er in Nederland verbeteringen doorgevoerd moeten worden. De Nederlandse reiziger is de dupe van de lage kwaliteit en daarom is het nu belangrijker dan ooit dat zij vechten voor hun rechten als passagiers.”

De beoordelingsmethode

De Airhelp Score 2019 is het achtste rapport van de organisatie sinds de introductie van de ranking in 2015. AirHelp ontwikkelde dit rapport om de kennis van deskundigen en de expertise van de sector te combineren. Daarmee wil de organisatie passagiers voorzien van betere voorspellingen van hoe hun ervaring eruit zal zien op verschillende luchthavens, hoe ze onder normale omstandigheden worden behandeld door luchtvaartmaatschappijen, en wat ze kunnen verwachten als hun vlucht vertraagd of overboekt is, of geannuleerd wordt. De ranking van de luchtvaartmaatschappijen is gebaseerd op drie criteria, claimverwerking, punctualiteit en servicekwaliteit. De luchthavenscores omvatten punctualiteit (zestig procent van de score), servicekwaliteit (twintig procent van de score), en eet- en winkelgelegenheden (twintig procent van de score).

De volledige AirHelp Score bekijken? Ga naar AirHelp.com/AirHelpScore. Meer informatie over de beoordelingsmethode vind je hier.

Vliegtuigpassagiers die zijn getroffen door een vertraagde of geannuleerde vlucht, kunnen via www.airhelp.com gratis controleren of ze recht hebben op compensatie. Ook kunnen ze hier binnen slechts een paar minuten een claimformulier invullen.

###

Over AirHelp

AirHelp is ’s werelds grootste organisatie die gespecialiseerd is in de rechten van vliegtuigpassagiers. De organisatie helpt reizigers compensatie te krijgen voor vertraagde of geannuleerde vluchten, of wanneer hen de toegang tot het vliegtuig wordt ontzegd. Ook neemt het bedrijf juridische en politieke stappen om de uitbreiding en handhaving van de rechten van vliegtuigpassagiers wereldwijd te ondersteunen. AirHelp heeft al meer dan tien miljoen mensen geholpen, is in te schakelen in dertig landen en heeft meer dan zeshonderd medewerkers in dienst.

Over Progress Communications Nederland

Wij zijn een Benelux PR-bureau voor B2B- en B2C-bedrijven in de ICT en consumentenelektronica.

Onze PR-consultants blijven allemaal langer op kantoor voor de webcast van Windows 10 of een koerier die nog een mooie robotstofzuiger komt afleveren. We houden ervan om onze klanten te positioneren als thought leaders in hun segment en we zijn te vinden op beurzen als Infosecurity, Mobile World Congress (MWC), International Broadcasting Convention (IBC), Integrated Systems Europe (ISE), IFA enCeBIt. Als techliefhebbers genieten we van mooie wearables, slimme thermostaten en innovaties.

Bovenal worden we blij van een uitstekende score voor onze klant in de media. Wij geloven dat dit alleen te bereiken is door een goede samenwerking. Samen met onze klant vormen we een team. Samen achterhalen en bepalen we de doelgroepen. Om vervolgens de boodschappen te definiëren, deze boodschappen consistent te verwerken in de storytelling en de juiste media te selecteren. Van eigen platformen (owned media) en betaalde kanalen (paid media) tot en met free publicity (earned media) – of een combinatie daarvan.

Dit zijn klussen die wij al sinds 2002 dagelijks klaren. Hierdoor weten we elke communicatieboodschap op het juiste moment via het juiste kanaal bij de juiste mensen te krijgen. Dat doen we met enthousiaste PR-consultants vanuit onze kantoren in Amsterdam en Brussel.

berichten
×

Select country