Uitvoeren elektronische projecten in Nederland niet makkelijker

Ondanks ruimere keus aan onderdelen en online community’s en gidsen.

Amsterdam, 24 april 2019 – Door de sterke internationalisatie en segmentatie van de markt is het elektronische distributielandschap de afgelopen jaren aanzienlijk veranderd. Elektronische projecten zijn niet makkelijker uit te voeren dan 5 tot 10 jaar geleden. Dit blijkt uit recent onderzoek van reichelt elektronik onder 150 professionals in softwaredesign, engineering, ontwikkeling, programmeren, IT en inkoop.

310227 infographic reichelt onderzoek elektronische%20projecten e641be original 1556096265

Online gidsen en community’s

Twee derde van de respondenten (63 procent) geeft aan een ruimere keus te hebben in onderdelen en zes op de tien (60 procent) geeft aan gebruik te maken van online community’s en gidsen. Met name professionals tussen 25 en 34 jaar oud (68 procent) vertrouwen in hun werk op online gidsen en community’s. Hierdoor ervaren veel respondenten een hoge mate van gebruiksgemak voor de uitvoer van elektronische projecten. De Raspberry Pi is een goed voorbeeld van een product dat populair is in de industriële omgeving vanwege een bloeiende online community.

Toch vinden veel Nederlandse inkopers (43 procent) het uitvoeren van die elektronische projecten vandaag de dag niet makkelijker dan zo’n vijf jaar geleden. In Frankrijk (37 procent), Duitsland (44 procent) en Polen (68 procent) worden elektronische projecten als eenvoudiger ervaren dan voorheen. In Nederland geeft vier op de tien (40 procent) aan dat implementatie van elektronische projecten tegenwoordig wél eenvoudiger is; 13 procent geeft aan dat ze nu juist meer moeilijkheden tegenkomen dan voorheen. Ulf Timmerman, CEO van reichelt elektronik, zegt hierover: “Nieuwe projecten zullen altijd een uitdaging blijven – dat waren ze vijftig jaar geleden, dat zijn ze vandaag, en dat zullen ze ook morgen nog zijn”

Negatieve invloed op elektronische projecten

Naast positieve veranderingen in de markt, hebben verantwoordelijken voor planning en de uitvoer van elektronische projecten herhaaldelijk te maken met uitdagingen die, in het ergste geval, kunnen leiden tot het falen van projecten. Zo heeft circa een derde (32 procent) van de respondenten weleens een project moeten annuleren omdat de benodigde componenten niet beschikbaar of te duur waren. Nieuwe uitdagingen voor elektronische producten vandaag de dag zijn onder meer verkeerde of onvoldoende technische informatie van de fabrikant (47 procent) en ontwikkelingscycli die korter worden (36 procent).

Kwaliteit gaat boven kwantiteit – zeker voor ervaren inkopers

Over het algemeen waarderen klanten kwalitatief hoogwaardige producten (54 procent) en snelle levering (54 procent) het hoogst. Dit tegenover een grote verscheidenheid aan producten (39 procent), de mogelijkheid tot kleine bestellingen (35 procent) en speciale aanbiedingen voor bulkbestellingen (22 procent).

Ook een gebruiksvriendelijke website (45 procent) stelt consumenten tevreden, dit is met name belangrijk is voor jongeren (18- tot 24-jarigen). Meer ervaren professionals hechten grotere waarde aan snelle levering, voor de meerderheid (57 procent) van de 35- tot 44-jarigen is dit het belangrijkste criterium voor inkoop. Voor distributeurs, zeker in marketing, is het dan ook essentieel om te letten op verschillen wat betreft ervaringsniveau. “Ontwikkelaars hebben momenteel te maken met veel verschillende componenten met uitgebreide technische mogelijkheden. De uitdaging van de elektronicazaak zit in het kiezen van het juiste product.” zegt Ulf Timmerman, CEO van reichelt elektronik, “Als productmanagers producten handmatig uitzoeken weten klanten zeker dat ze de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgen. Hierdoor kunnen klanten hun tijd besteden aan technische planning en de implementatie van het project.”

###

Over reichelt elektronik

reichelt elektronik is een van Europa’s grootste online distributeurs voor elektronica en IT-technologie. De webshop biedt meer dan 110.000 producten met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, optimale voorraad en korte levertijd. Met zijn uitgebreide assortiment elektronische componenten is reichelt elektronik al bijna 50 jaar de ideale partner voor zowel B2B- als B2C-doelgroepen.  De elektronicaspecialist vindt in de online winkel onder andere IC's en microcontrollers, LED's, transistoren evenals weerstanden, condensatoren, connectoren en relais. Ook tools en meetinstrumenten van hoge kwaliteit, zoals soldeerstations, multimeters en oscilloscopen, maken onderdeel uit van het assortiment. Het voordelige aanbod van pc- en netwerktechnologie met interne en externe hard disks, AMD of Intel CPU’s, zowel geheugen- als WLAN-routers, powerlines en patchkabels is interessant voor zowel de particuliere als de zakelijke klant. Bovendien is er een breed aanbod aan entertainmentelektronica voor beamers, tv, schotelantenne, LNB en ontvanger, evenals accessoires zoals verbruiksartikelen, HDMI-kabels, batterijen en oplaadbare batterijen.

Over Progress Communications Nederland

Wij zijn een Benelux PR-bureau voor B2B- en B2C-bedrijven in de ICT en consumentenelektronica.

Onze PR-consultants blijven allemaal langer op kantoor voor de webcast van Windows 10 of een koerier die nog een mooie robotstofzuiger komt afleveren. We houden ervan om onze klanten te positioneren als thought leaders in hun segment en we zijn te vinden op beurzen als Infosecurity, Mobile World Congress (MWC), International Broadcasting Convention (IBC), Integrated Systems Europe (ISE), IFA enCeBIt. Als techliefhebbers genieten we van mooie wearables, slimme thermostaten en innovaties.

Bovenal worden we blij van een uitstekende score voor onze klant in de media. Wij geloven dat dit alleen te bereiken is door een goede samenwerking. Samen met onze klant vormen we een team. Samen achterhalen en bepalen we de doelgroepen. Om vervolgens de boodschappen te definiëren, deze boodschappen consistent te verwerken in de storytelling en de juiste media te selecteren. Van eigen platformen (owned media) en betaalde kanalen (paid media) tot en met free publicity (earned media) – of een combinatie daarvan.

Dit zijn klussen die wij al sinds 2002 dagelijks klaren. Hierdoor weten we elke communicatieboodschap op het juiste moment via het juiste kanaal bij de juiste mensen te krijgen. Dat doen we met enthousiaste PR-consultants vanuit onze kantoren in Amsterdam en Brussel.

berichten
×

Select country