State of European Tech Report 2018: Nederlandse IPO’s groeien snel en in groten getale, terwijl strijd om techtalent nog intenser wordt

Amsterdam, 4 december 2018  Het afgelopen jaar was opnieuw een recordjaar voor de Europese technologiesector. Deze sector groeide vijf keer sneller dan de rest van de Europese economie. Dat blijkt uit het State of European Tech Report 2018waarvoor vijfduizend mensen zijn ondervraagd. Ook illustreert het rapport voor het eerst de omvang van de diversiteitsvraagstukken in de Europese techsector.

Het rapport is gepubliceerd door Atomico, een in Europa gevestigde, wereldwijd actieve venture capital-onderneming, in samenwerking met Slush en Orrick. De State of European Tech Report 2018 laat zien dat de totale investering in Europese technologie dit jaar uitkwam op een bedrag van 23 miljard dollar. In 2013 stond de teller op 5 miljard dollar. Daarnaast behaalden zeventien Europese bedrijven dit jaar de billion dollar-status. Ook kwamen drie van de tien grootste, door venture capitalists ondersteunde, beursgenoteerde bedrijven uit Europa, waaronder streaminggigant Spotify.

In 2018 leverde de Nederlandse technologiesector twee van de top 10-Europese IPO’s: Adyen en Elastic. Mede dankzij dit succes nam in het steeds geavanceerder Nederlandse ecosysteem ook de strijd om techtalent toe. Zo laat data van Indeed zien dat 46 procent van de Nederlandse vacatures voor software-engineers moeilijk te vervullen is. Dit percentage is het hoogste in Europa, aangezien techondernemers voor het aantrekken van techtalent moeten concurreren met zowel lokale start-ups als techgiganten. Dit is een mogelijke verklaring waarom softwarebedrijven in Amsterdam de op twee na hoogste salarissen hanteren, maar tegelijkertijd ook het op twee na hoogste aantal developers in Europa hebben.

Praktische gids voor diversiteitsvraagstukken

Iets minder dan de helft van de ondervraagde vrouwen (46 procent) gaf aan discriminatie in de Europese technologiesector te hebben ervaren. Deze uitkomst staat haaks op de 75 procent van de respondenten, die vindt dat de cultuur van hun eigen Europese start-up inclusief is. In de Europese technologiesector lijkt discriminatie juist een probleem van anderen te zijn. Om deze diversiteitsvraagstukken aan te pakken, werken Diversity VC en Atomico samen aan een praktische gids voor techondernemers, die hen helpt bedrijven te creëren waarin diversiteit en inclusiviteit centraal staan. De gids zal na de lancering tijdens techevent Slush 2018 online en in print beschikbaar zijn.

Meer investeerders

De enorme Europese technologische groei en het recordsucces zijn niet onopgemerkt gebleven bij family offices en high net worth individuals. In de afgelopen vijf jaar hebben deze partijen meer dan 5 miljard dollar geïnvesteerd in Europese venture capital funds. Alleen overheidsinstanties hebben in dezelfde periode meer in Europese VC geïnvesteerd. Daarentegen bleven pensioenfondsen buiten de Scandinavische regio aan de zijlijn staan. De pensioenfondsen slagen er duidelijk niet in om stakeholders te overtuigen van het rendement van Europese technologie. De afgelopen vijf jaar hebben pensioenfondsen slechts 1,7 miljard dollar geïnvesteerd in Europees risicokapitaal. Ter vergelijking: normaal gesproken hebben Europese pensioenfondsen een beheerd vermogen van 4 biljoen dollar.

Het State of European Tech Report 2018 is samengesteld door Atomico in samenwerking met Slush, het grootste start-up- en techevent dat plaatsvindt in het Finse Helsinki, en met ’s werelds toonaangevende techadvocatenkantoor Orrick. Het rapport beschrijft vijf belangrijke trends die onderliggend zijn aan de toenemende invloed en het succes van de Nederlandse technologiesector.

  • Een succesvol jaar voor Nederlandse IPO’s: met een waarde van 7,8 miljard dollar was Adyen de op een na grootste Europese IPO op basis van marktkapitalisatie bij exit in 2018, terwijl Elastic vijfde was met 2,5 miljard dollar. De top 10-Europese exits hadden een gezamenlijke waarde van meer dan 50 miljard dollar [Bron: Dealroom.co].
  • Hoge dichtheid Nederlandse developer-talenten: Amsterdam is nu de op twee na grootste stad in Europa voor professionele developers – er wonen 216.800 developers. In Parijs wonen 268.600 developers en in Londen 357.900 developers [Bron: Stack Overflow].
  • Strijd om talent nog intenser: 59 procent van de Benelux- en de Franse techondernemers zegt dat de strijd om techtalent is toegenomen, met name bij techgiganten. 53 procent gelooft dat juist de lokale start-ups talent wegkapen [Bron: The Official State of European Tech Survey]. Bovendien is 46 procent van de vacatures voor software-engineer in Nederland moeilijk te vervullen. Dit percentage is het hoogste van Europa en is met 42 procent gestegen ten opzichte van 2017 [Bron: Indeed]. Dit kan verklaren waarom softwarebedrijven in Amsterdam de op twee na hoogste salarissen hanteren met een gemiddelde beloning van 52.250 dollar. Ter vergelijking: in Londen verdienen developers gemiddeld 54.000 dollar en in Berlijn 58.750 dollar [Bron: Glassdoor].
  • Het draait niet alleen om Amsterdam: Den Haag staat op de vierde plaats als het gaat om snelgroeiende techcommunity’s in Europa met 121 procent groei in deelnemers aan techgerelateerde Meetup-evenementen. Het Zwitserse Zug, de thuishaven van een groeiende cryptocommunity, staat met een toename van 177 procent op nummer 1 [Bron: Meetup].
  • Europa heeft een diversiteits- en inclusiviteitsprobleem: van alle fondsen die door Europese VC-gesteunde bedrijven in 2018 zijn opgehaald, ging maar liefst 93 procent naar teams met alleen mannelijke oprichters [Bron: Dealroom.co].

Tom Wehmeier, partner en hoofd Onderzoek bij Atomico, schreef het State of European Tech Report 2018 en licht het toe: “Dit rapport lijkt een herhaling over het verbreken van records, maar de feiten spreken voor zich. Tegenwoordig hebben Europese techondernemers toegang tot geavanceerde beleggers en kunnen ze de beste talenten aannemen. Met die tools kunnen ze tot het gaatje gaan, meedogenloze concurrentie afwenden, bij het brede publiek bekend worden en wereldwijd winnen. Europa plukt nu de eerste vruchten van de transformatie van haar techecosysteem. De zaden van dit succes werden al een decennium geleden geplant. Daarom kunnen we waarschijnlijk in de komende jaren nog meer succes verwachten.”

“Het is mogelijk om misschien één IPO van meerdere miljarden dollars op de kaart te krijgen, maar twee IPO’s in hetzelfde jaar? Dat is bijzonder. Deze ontwikkelingen bevestigen de solide fundamenten van het Nederlandse techecosysteem. Bovendien laat dit rapport zien dat de concurrentie voor techtalent in Nederland steeds intenser wordt. Techondernemers moeten de strijd aangaan met zowel Amerikaanse techgiganten als lokale start-ups. Dat zou een mogelijke verklaring zijn voor de professionele ontwikkeling in Amsterdam en dat de stad nu de op twee na hoogste salarissen in Europa voert, na Londen en Berlijn.”

“Verder moeten we, net als in voorgaande jaren, de kloof voor institutionele beleggersfinanciering dichten. Family offices en high net worth individuals hebben de afgelopen vijf jaar 5 miljard dollar geïnvesteerd in durfkapitaal, maar de pensioenfondsen zijn veel trager. Als pensioenfondsen hun investeringen verplaatsen van legacy-industrieën naar gamechanging-technologie, kunnen ze meeprofiteren van het succes van de Europese technologiesector.”

“Na veel discussies over diversiteit in de techwereld wilden we dit jaar met ons rapport de omvang van het probleem meten en illustreren, om te zorgen dat er data is en niet alleen maar meningen zijn. De resultaten zijn verontrustend, vooral op een moreel vlak. Met name doordat er wordt gesuggereerd dat Europese technologie een aanzienlijke diversiteitsschuld heeft. We hopen dat de gids die we met Diversity VC hebben ontwikkeld, de techondernemers helpt om diversiteit vanaf het begin te stimuleren. Alleen dan zal de Europese technologie de hoogten bereiken, waarvan wij weten dat die absoluut haalbaar zijn.” 

Andreas Saari, CEO van Slush: “Slush wil ervoor zorgen dat de Europese technologiesector profiteert van een zo divers mogelijke talentenpool. Om dit te bereiken, moeten we allemaal een strijd op vele fronten aangaan. We hebben de media nodig om een verscheidenheid van verschillende ondernemersrolmodellen te laten zien. Daarnaast moeten beleggers met een open blik op zoek naar investeringen en hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om onbewuste vooroordelen aan te pakken. Als we dit allemaal goed krijgen, hebben we straks een veel krachtiger technologiesector.”

Chris Grew, partner van Technology Companies Group, Orrick: “De transformatie in technologie komt niet naar Europa, maar wordt aangedreven door Europese bedrijven en hun oprichters. Het rapport van dit jaar bevestigt dat technologie de motor is voor economische groei en kansen. Het herinnert ons ook aan onze verantwoordelijkheid als een gemeenschap om te zorgen dat deze transformatie in alle opzichten inclusief is. Dat is de enige manier om de belofte van innovatie volledig waar te maken.”

###

Noot voor redactie

1. The State of European Tech: 2018 edition is beschikbaar op stateofeuropeantech.com.

2. Het rapport werd gepubliceerd tijdens de 2018 Slush-conferentie in Helsinki.

3. Het rapport wil een nuttig, geloofwaardig en transparant, datagedreven beeld bieden van het Europese techecosysteem. Datapartners zijn onder andere AdvancedHR, CBRE, Craft, Dealroom.co, European Startup Initiative, Indeed, Invest Europe, LinkedIn, London Stock Exchange, Meetup, Preqin, Quid en Stack Overflow.

4. Slush en Atomico ontwikkelden tevens een onderzoek ter aanvulling van de data met verschillende kwalitatieve analyses. Het onderzoek vond plaats tussen september en oktober 2018 en leverde meer dan vijfduizend antwoorden op.

5. Slush en Atomico interviewden tevens enkele leidende personen binnen het Europese techecosysteem: van oprichters tot investeerders en van ontwikkelaars tot communityleaders. Doel was om de inzichten binnen de Europese tech vast te leggen. Hun quotes zijn in het rapport terug te vinden.

Voor meer informatie

Progress Communications

Corinna Peekel & Tessa Bron

E. Atomico@progresscommunications.eu

T. +31 (0)20 - 3631152

Over Progress Communications Nederland

Wij zijn een Benelux PR-bureau voor B2B- en B2C-bedrijven in de ICT en consumentenelektronica.

Onze PR-consultants blijven allemaal langer op kantoor voor de webcast van Windows 10 of een koerier die nog een mooie robotstofzuiger komt afleveren. We houden ervan om onze klanten te positioneren als thought leaders in hun segment en we zijn te vinden op beurzen als Infosecurity, Mobile World Congress (MWC), International Broadcasting Convention (IBC), Integrated Systems Europe (ISE), IFA enCeBIt. Als techliefhebbers genieten we van mooie wearables, slimme thermostaten en innovaties.

Bovenal worden we blij van een uitstekende score voor onze klant in de media. Wij geloven dat dit alleen te bereiken is door een goede samenwerking. Samen met onze klant vormen we een team. Samen achterhalen en bepalen we de doelgroepen. Om vervolgens de boodschappen te definiëren, deze boodschappen consistent te verwerken in de storytelling en de juiste media te selecteren. Van eigen platformen (owned media) en betaalde kanalen (paid media) tot en met free publicity (earned media) – of een combinatie daarvan.

Dit zijn klussen die wij al sinds 2002 dagelijks klaren. Hierdoor weten we elke communicatieboodschap op het juiste moment via het juiste kanaal bij de juiste mensen te krijgen. Dat doen we met enthousiaste PR-consultants vanuit onze kantoren in Amsterdam en Brussel.

berichten
×

Select country