Vraag naar STEM-werkzoekenden blijft hoog in Nederland

● Meeste kans op STEM-baan in Noord-Holland, minst in Drenthe

● Verschil tussen vraag naar en aanbod van STEM-banen is kleiner geworden

Amsterdam, 6 maart 2018 De vraag naar STEM-werkzoekenden in Nederland blijft hoog, ondanks dat het aantal vacatures binnen Science, Technology, Engineering, Maths (STEM) in Nederland is afgenomen met 35 procent. Het positieve hieraan is, dat de afname in vacatures ervoor zorgt dat het verschil tussen vraag en aanbod wel kleiner is geworden. De afgelopen twee jaar zijn er minder STEM-vacatures geplaatst dan vóór 2016, zo blijkt uit eigen data van Indeed, de nummer 1-vacaturesite ter wereld.

274201 stem%20data 1 f5d25b original 1520328720

In Nederland hebben het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid al enkele jaren geleden de handen ineengeslagen in het Techniekpact om aandacht te vragen voor het tekort aan technisch geschoold personeel. Het Techniekpact stelt dat als techniek de grootste motor van onze economische welvaart is, en dat als Nederland wil blijven meedoen in de top, dit vraagt om voldoende slimme en vakbekwame technici.

“Technologische ontwikkelingen veranderen de manier van werken en leven ingrijpend. Door de toenemende digitalisering en de aantrekkende economie vragen steeds meer organisaties om technisch geschoold personeel”, zegt Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed. “Het tekort aan technisch geschoold personeel kan de productiviteit in het bedrijfsleven belemmeren en heeft invloed op economische groei. Hoewel de STEM-competentiekloof kleiner wordt, overtreft de vraag van werkgevers nog steeds het aantal geschikte kandidaten. Dit betekent dat afgestudeerden in STEM-gerelateerde studies in een luxepositie zitten en uit een ruim aanbod van passende beroepen kunnen kiezen.”

Regionale verschillen

Op regionaal niveau zijn binnen het STEM-segment duidelijke verschillen zichtbaar. Zo komt 22,4 procent van alle beschikbare STEM-functies uit Noord-Holland. Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn met respectievelijk 20,5 en 17,1 procent ook goed voor de werkgelegenheid. In Drenthe (0,96 procent) en Zeeland (1,32 procent) zijn relatief de minste STEM-vacatures beschikbaar. “Als we dieper de data induiken, valt er nog veel meer over te zeggen”, zegt Poos. “Het wordt namelijk pas echt interessant als je het aantal kliks afzet tegen het aantal beschikbare banen. Dan blijkt een provincie als Zeeland – met relatief weinig vacatures – toch heel interessant te zijn voor werkzoekenden en is Utrecht ook een aantrekkelijke provincie met meer vacatures dan kandidaten. In Drenthe en Friesland is de situatie juist omgekeerd. Gelderland is de provincie met de perfecte match.”

Landelijke verschillen

Vergeleken met andere Europese landen, is het aanbod banen in STEM in Nederland duidelijk hoger. Indeed vergeleek de data van Nederland met Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en België. Alleen in Zwitserland ligt het aanbod STEM-vacatures sinds de zomer van 2017 hoger dan in Nederland. Een mogelijke verklaring voor de afname in het aanbod van STEM-vacatures in Nederland is, dat bedrijven zich elders in Europa gaan vestigen, waardoor de vraag naar STEM-vacatures in deze landen toeneemt. Toch blijft de vraag naar STEM-werkzoekenden in Nederland hoog. Dit is de kans voor werkzoekenden naar STEM-functies om in Nederland naar een baan te solliciteren.   

274203 stem 2 74fc5d original 1520328838

### 

Over Indeed

Meer mensen vinden banen op Indeed dan waar dan ook. Indeed is de nummer 1-vacaturesite ter wereld en helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen en in 28 talen bij het vinden van miljoenen vacatures via de (mobiele) website of de Indeed-app. Maandelijks bezoeken meer dan 200 miljoen mensen Indeed voor het zoeken naar vacatures, het plaatsen van hun cv en het onderzoeken van bedrijven (bronnen: SilkRoad & iCIMS). Ga voor meer informatie naar Indeed.nl/about.

Voor meer info

Progress Communications

Inger Hund / Corinna Peekel

Tel.: 020 363 11 52

Over Progress Communications Nederland

Wij zijn een Benelux PR-bureau voor B2B- en B2C-bedrijven in de ICT en consumentenelektronica.

Onze PR-consultants blijven allemaal langer op kantoor voor de webcast van Windows 10 of een koerier die nog een mooie robotstofzuiger komt afleveren. We houden ervan om onze klanten te positioneren als thought leaders in hun segment en we zijn te vinden op beurzen als Infosecurity, Mobile World Congress (MWC), International Broadcasting Convention (IBC), Integrated Systems Europe (ISE), IFA enCeBIt. Als techliefhebbers genieten we van mooie wearables, slimme thermostaten en innovaties.

Bovenal worden we blij van een uitstekende score voor onze klant in de media. Wij geloven dat dit alleen te bereiken is door een goede samenwerking. Samen met onze klant vormen we een team. Samen achterhalen en bepalen we de doelgroepen. Om vervolgens de boodschappen te definiëren, deze boodschappen consistent te verwerken in de storytelling en de juiste media te selecteren. Van eigen platformen (owned media) en betaalde kanalen (paid media) tot en met free publicity (earned media) – of een combinatie daarvan.

Dit zijn klussen die wij al sinds 2002 dagelijks klaren. Hierdoor weten we elke communicatieboodschap op het juiste moment via het juiste kanaal bij de juiste mensen te krijgen. Dat doen we met enthousiaste PR-consultants vanuit onze kantoren in Amsterdam en Brussel.

berichten
×

Select country