Onderzoek Indeed: meeste Europeanen zoeken op maandag naar vacatures

Nederlanders gaan het liefst ’s avonds op banenjacht

Amsterdam, 24 juli 2017 – Hoewel er verschillen zijn in de timing, zoeken de meeste Europeanen allemaal aan het begin van de week naar een baan. Dat blijkt uit recent onderzoek van Indeed, de nummer 1-vacaturesite ter wereld, onder werkzoekenden in zes Europese landen. Door data over zijn 200 miljoen unieke gebruikers per maand te verzamelen, kon Indeed vaststellen op welke dagen en tijdstippen Europeanen naar een baan zoeken. Het onderzoek bevat belangrijke informatie voor Europese werkgevers: er heerst krapte op de arbeidsmarkt en dus is het belangrijk dat hun vacatures een zo groot mogelijk publiek bereiken. Het plaatsen van een vacature op het juiste moment kan het verschil maken.

Meeste activiteit aan het begin van de week

De data van Indeed laten zien dat in de zeven ondervraagde landen het begin van de week het meest populaire moment is voor een banenjacht. Over het algemeen zijn maandag en dinsdag even druk, hoewel de Britten en Ieren een lichte voorkeur hebben voor dinsdag. Als werkgever bereik je dus een groter publiek wanneer je je vacature op maandag- of dinsdagochtend plaatst.

284960 figure 1 v04 f35276 large 1531409989

Figuur 1. Op maandag en dinsdag zijn de meeste werkzoekenden actief.

Nederlanders voornamelijk ’s avonds actief

Qua tijdstip vindt de meeste activiteit plaats tussen elf uur ’s ochtends en één uur ’s middags. De Duitsers gaan hierbij het vroegst aan de slag, terwijl de rest pas later op de dag zijn of haar laptop of smartphone erbij pakt. Met name de Nederlanders, Britten en Ieren doen het ’s ochtends rustig aan en zijn doordeweeks veel ’s avonds actief.

284961 figure 2 v04%20%282%29 b2cfcc large 1531409999

Figuur 2. De vroege vogels en nachtvlinders onder de werkzoekenden

Het weekend is heilig

Opvallend is dat de meeste werkzoekenden het weekend liever besteden aan andere bezigheden. De zoektocht naar vacatures ligt van donderdagavond tot en met zondagmiddag vrijwel stil. Vanaf zondagavond neemt de activiteit weer toe. Mogelijk is dit gelinkt aan de start van de nieuwe werkweek.

Zomerperiode

Volgens het onderzoek van Indeed blijkt dat er per seizoen ook naar verschillende soorten functies wordt gezocht. Zo is er in de zomerperiode vanwege warmer weer vaak een hoge interesse in parttime- en flexibele functies. In Nederland wordt in de zomer het meest gezocht op de functies als medewerker vulploegdienst, wel 37 keer vaker dan gewoonlijk. Ook op de zoekterm ‘vakantiewerk’ wordt in de zomer vaker gezocht. Vergeleken met de rest van het jaar, wordt vier keer vaker op deze term gezocht. Verder zijn functies voor werk op Schiphol, in de schoonmaak en op festivals in de zomerperiode een stuk populairder dan in de rest van het jaar. Een logische verklaring hiervoor is het feit dat veel jongeren tijdens de vakantie vrij zijn en in de zomer een (extra) centje willen verdienen.

Waardevol inzicht voor Europese werkgevers

“Werkgevers kunnen op basis van de informatie die is voortgekomen uit ons onderzoek precies zien wanneer zij het beste een nieuwe vacature kunnen plaatsen”, aldus Mariano Mamertino, EMEA Economist bij Indeed. “Hoewel de verschillen onderling niet ontzettend uiteenlopen, bieden ze wel unieke inzichten in de timing van Europese werkzoekenden. Door de juiste dag en het juiste tijdstip uit te zoeken, bereiken werkgevers een zo groot mogelijk publiek.”

###

Over het onderzoek

Om een duidelijk beeld te verkrijgen van het moment waarop de meeste werkzoekenden actief zijn, onderzocht Indeed de relevante zoekopdrachten die in 2016 via de websites in België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland werden uitgevoerd. Daarnaast berekende Indeed het aandeel van elk uur in het totale aantal zoekopdrachten van die week. Om een jaar aan zoekactiviteiten in een representatieve week weer te geven, berekende het bedrijf daarnaast de mediaan van de wekelijkse relevante zoekopdrachten verdeeld over het jaar. Tijdens het berekenen van de data is er rekening gehouden met de zomertijd en met tijdzones.

Over Indeed

Meer mensen vinden banen op Indeed dan waar dan ook. Indeed is de nummer 1-vacaturesite ter wereld en helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen en in 28 talen bij het vinden van miljoenen vacatures via de (mobiele) website of de Indeed-app. Maandelijks bezoeken meer dan 200 miljoen mensen Indeed voor het zoeken naar vacatures, het plaatsen van hun cv en het onderzoeken van bedrijven (bronnen: SilkRoad & iCIMS). Ga voor meer informatie naar Indeed.nl/about.

Voor meer info

Progress Communications

Inger Hund / Corinna Peekel

Tel.: 020 363 11 52

Over Progress Communications Nederland

Wij zijn een Benelux PR-bureau voor B2B- en B2C-bedrijven in de ICT en consumentenelektronica.

Onze PR-consultants blijven allemaal langer op kantoor voor de webcast van Windows 10 of een koerier die nog een mooie robotstofzuiger komt afleveren. We houden ervan om onze klanten te positioneren als thought leaders in hun segment en we zijn te vinden op beurzen als Infosecurity, Mobile World Congress (MWC), International Broadcasting Convention (IBC), Integrated Systems Europe (ISE), IFA enCeBIt. Als techliefhebbers genieten we van mooie wearables, slimme thermostaten en innovaties.

Bovenal worden we blij van een uitstekende score voor onze klant in de media. Wij geloven dat dit alleen te bereiken is door een goede samenwerking. Samen met onze klant vormen we een team. Samen achterhalen en bepalen we de doelgroepen. Om vervolgens de boodschappen te definiëren, deze boodschappen consistent te verwerken in de storytelling en de juiste media te selecteren. Van eigen platformen (owned media) en betaalde kanalen (paid media) tot en met free publicity (earned media) – of een combinatie daarvan.

Dit zijn klussen die wij al sinds 2002 dagelijks klaren. Hierdoor weten we elke communicatieboodschap op het juiste moment via het juiste kanaal bij de juiste mensen te krijgen. Dat doen we met enthousiaste PR-consultants vanuit onze kantoren in Amsterdam en Brussel.

berichten
×

Select country